Du är här

Kent Olsson

Kent Olsson bor i Gesunda, utanför Mora. Han är gift och har två vuxna barn. Han har arbetat som personlig assistent sedan 1995. Visserligen har han gjort ett par avbrott och provat andra arbeten men han har ändå alltid återvänt till assistentyrket.

Vad är det som är så bra med att vara personlig assistent?
– Att jobba som assistent är ett otroligt fritt jobb, berättar Kent. Ett fantastiskt yrke! Man har som uppgift att göra tillvaron så bra som möjligt för den människa som man hjälper. Man delar mycket av sitt liv med varann och det finns stora möjligheter att plocka in sånt man själv tycker är intressant.

Lär man känna sin kund bra?
– Ja verkligen. Det kan bli lite som en symbios, lite av en livsstil. Man ser ju rätt mycket av varann. Man jobbar ju t ex storhelger ibland så den man hjälper blir ofta en del av familjen.
– Att vara personlig assistent är att försöka ge en annan människa så hög livskvalitet som möjligt. Från de mest grundläggande sakerna i livet – att man är hel och ren och får äta sig mätt – till att ha en meningsfull fritid.

Är friheten ett viktigt inslag?
– För mig är den det. När man är personlig assistent åker man ju inte till nåt kontor eller en fabrik eller så. Man ser till att göra varje dag till en bra dag. Frihet och samtidigt ansvar.

Hur ser dagarna ut?
– Många har dagcenteraktiviteter på vardagarna. När helgen kommer försöker vi alltid hitta på något roligt, käka pizza, besöka simhallen, se en film, gå och fika – en helt vanlig schysst fritid, sånt som alla gör. Det ska kännas att det är helg!

Vad gör du när du är ledig?
– Mina stora intressen är sportfiske och musik, berättar Kent. Jag spelar en del gitarr. Det gör jag även i jobbet. Vi kör olika aktiviteter och sång är en av dem. Förr lyssnade jag på  hårdrock men numera blir det mest visor och gammal folkmusik.
– När det gäller fiske så är det älven som gäller. Bortåt Orsa är det fint! Fisket tar jag med mig i jobbet också. Vi är ute i skogen så ofta vi kan!

– Sedan har jag en sida som mår bra av att hjälpa andra, berättar Kent vidare. Min fru är likadan. Människor ska ha samma förutsättningar, tycker vi.
– I julas hade vi planerat att åka utomlands och vi hade sparat så att vi skulle kunna åka men när det började bli dags så tyckte vi att vi lika gärna kunde göra något för andra också. Så vi stannade hemma och höll ett öppet julfirande som vi döpte till ”Julefrid”.

Att hjälpa andra
– Tanken vi lekte med var att låta folk som saknar medel eller hem eller är ensamma komma och få en matbit och fira jul med oss. Från att bara vara en idé blev det snabbt verklighet! Vi fick massor av hjälp och stöd av privatpersoner och företag i Mora, bl a Vi Omsorg.
– Sen växte det snabbt! Fler och fler ville engagera sig. Det blev live-musik, flera grupper avlöste varandra. Folk kom och gick hela dagen. Vi var ett rejält gäng kvar på kvällen som åt tillsammans. Tomten kom! Och alla fick också med sig både en kasse mat och julklappar hem! Paket som blev över lämnade vi till socialen i Mora och till Kyrkan.

Hur trivs du med arbetet?
– Vi Omsorg är ett fantastiskt företag. På många sätt. De är engagerade. De brinner lika mycket som jag gör för det här. Det är ett stort företag men de finns ju här i Mora, man behöver inte ringa till en växel nånstans för att få tag på folk. För mig är det väldigt viktigt att ledning och chefer finns här i norra Dalarna!

Hur är det med gemenskapen?
– Vi Omsorg har tagit tag i det här med gemenskap på ett bra sätt. Man värnar om sin personal. Exempelvis ordnar man utbildningsdagar med god mat och aktivitetsdagar. Det finns en särskild aktivitetsgrupp som ser till att det händer saker åtminstone varje helg men också på vardagar. Det kan vara sång, spel, bingo tex, allsång, som vi ofta hänger med på.

Vilka värderingar ser du som framträdande hos Vi Omsorg?
– Vi omsorg har en bra värdegrund som jag delar helt och hållet. Alla människor är lika mycket värda. Tillsammans kan vi hjälpa till att öka toleransen för människor som annars faller utanför ramarna.

> Läs fler intervjuer med medarbetare

 

Kontakta oss redan idag!

Vi Omsorg är ett av Sveriges äldsta assistansbolag. Hemma i Dalarna är vi bland de som har flest kunder och medarbetare. Fler än 300 personliga assistenter står redo att hjälpa dig! Vi finns i hela länet och har kontor i Mora och Borlänge. Du når oss på 010-207 16 50 eller via formuläret nedan.

Ring oss redan idag på
010-207 16 61
eller nedan